Vocatia – Un munte de urcat

December 21, 2016 at 7:55 pm

Saptamana trecuta am impartit daruri de la Mos Craciun la Centrul de Ingrijire si Asistenta din Pitesti, batranilor si bolnavilor internati aici si, ca de fiecare data, eu am fost cea care a primit mai mult decat am daruit. De fiecare data cand am mers acolo darul meu de atentie mi s-a intors inzecit, asa cum spune Biblia, lacrimile mi s-au transformat in zambete, iar tristetea in speranta, chiar daca doar pentru cateva ore.

Mereu si mereu raman uimita de cate pot invata de la acesti oameni care aparent sunt iesiti din circuitul tumultuos al vietii, trasi pe o linie paralela, acolo unde speranta inseamna nu numai o ora in care nu te doare nimic ci si o atingere prieteneasca sau o vorba calda.

De data aceasta am descoperit cat de multe au de oferit oamenii, varstnici sau nu, bolnavi sau cu diferite deficiente fizice si psihice. Cate daruri minunate ale personalitatii lor, cate abilitati care mocnesc in interior, cerand sa iasa la lumina, atunci cand le acorzi macar un pic de atentie. Fara auz si fara vaz canta vremea trecuta a tineretii lor, ajutati de bastoane sau cadruri, inveselesc bradul colorand ornamente si globuri, cu o mana imping caruciorul, iar cu cealalta canta la muzicuta.

E drept ca nu toti mai pot face aceste lucruri, boala si neputinta ii impiedica pe multi sa se mai exprime. Insa stiu acum ca in fiecare dintre ei, asa cum si in fiecare dintre noi mocneste un foc care nu se va stinge niciodata, oricat de batrani sau bolnavi am fi. Stim ca sufletul nu imbatraneste niciodata, insa la fel ca el, ramane vesnic arzatoare dorinta de exprimare de sine, dorinta de recunoastere, de a folosi ai arata lumii toate darurile cu care ne-a inzestrat Creatorul.

In ultimul timp am trait printre oameni care se confrunta cu boala intr-o forma acuta sau cronica, apropiatii mei au aflat, prin multimea de simptome si dureri, ca sufera de afectiuni care nu se pot trata doar cu cateva zile de ingrijire medicala. Nu-ti trebuie mari cunostinte ca sa-ti dai seama ca starea sufleteasca sau emotionala isi pune amprenta asupra corpului fizic prin boala. E suficient sa fii atent si constient de ceea ce experimentezi in viata de fiecare zi. Pentru ca nu e suficient sa ai confortul material care stii ca-ti asigura o ingrijire medicala decenta, daca nu stii cand sa te opresti si sa incetinesti motoarele pentru a te salva in primul rand pe tine de suferinta. Si pentru ca nu e suficient sa-ti construiesti viata pe o cariera care-ti aduce bani dar nu-ti ofera satisfactia ca-ti folosesti toate darurile personalitatii.

Toti ne-am dorit de mici copii sa fim fericiti, numai ca fericirea a imbracat diverse straie odata cu inaintarea in varsta. Odata cu intelepciunea maturitatii vine si constientizarea faptului ca numai prin exprimarea de sine prin profesie sau vocatie putem aspira la o viata fericita. De aceea, cu cat ne cunoastem mai din vreme talentele, calitatile, punctele forte si punctele slabe ale personalitatii, cu atat putem sa le dezvoltam, respectiv sa lucram asupra lor, pentru a trai o viata implinita.

Daca suntem intr-un moment de confuzie, cand simtim ca e nevoie de o schimbare de directie in cariera, daca avem copii carora dorim sa le dezvoltam niste abilitati sau sa-i indrumam catre un mod de a-si trai cat mai placut viata, daca am ajuns la concluzia ca trebuie sa gasim profesia care se potriveste cel mai bine nevoilor noastre sau pur si simplu de a gasi locul de munca potrivit pentru a ne castiga existenta, cel mai direct drum este astrologia. Pentru ca harta natala ne transmite niste mesaje si in privinta mijloacelor pe care le avem la indemana pentru a integra chemarea interioara in alegerea profesiei, pentru concilierea aspiratiilor fiecaruia dintre noi cu abilitatile reale de care dispunem.

Toate mesajele pe care ni le da harta natala in privinta personalitatii, sanatatii, relatiilor, carierei si a altor elemente care ne compun viata le putem intelege si din alta parte, insa nu la fel de repede ca in cazul astrologiei. Ca si psihologia, este o cale de autocunoastere, insa mult mai rapida decat aceasta si daca ii cunosti limbajul o privire aprofundata asupra hartii natale te poate ajuta sa-ti intelegi potentialul profesional sau vocational.

Nu e usor deloc, pentru ca din multitudinea de optiuni nu se despride intotdeuna foarte clar directia profesionala, e ca sacul Mosului, plin cu daruri dintre cele mai variate, care nu se supun unei clasificari evidente. Insa, urmand niste reguli de baza si utilizand anumite tehnici ne putem gasi drumul catre catre succes prin implinirea vocatiei, prin cariera, prin eforturile creative care vin sa ne completeze dorintele cele mai intime.

Ca personalitati complexe ce traim intr-o lume care ne stimuleaza in permanenta creativitatea, flexibilitatea si rezistenta, nu intotdeauna modul de a ne castigma existenta coincide cu vocatia, de cele mai multe ori alegerile avand o tenta materialista. O cariera cu potential mare de castig inclina balanta de cele mai multe ori, chiar daca nu reprezinta ceea ce ne place intr-adevar sa facem. Asa ca vocatia, chemarea inimii, ramane pe plan secund, poate neexploatata niciodata, mai ales daca nu ne-o cunoastem.

Ralph Waldo Trine a spus ca “Nu exista cale mai buna de a ajuta pe cineva decat aceea de a-l determina sa se cunoasca pe sine. Nu exista cale mai buna de a ajuta pe cineva sa se cunoasca pe sine decat aceea de a-l determina să fie constient de puterile cu care este inzestrat.” . Autorul cartii “In armonie cu infinitul” nu este astrolog, insa vorbeste despre intelepciunea Universului, care ne trimite pe langa alte mesaje si cele pe care le decodifica astrologia. Asa ca foloseste ce modalitate de autocunoastere doresti, mediteaza, discuta cu un psiholog, viziteaza un consultant de cariera sau un astrolog, numai cunoaste-ti potentialul. De-abia de-aici incolo incepe aventura.