Jupiter in Capricorn – Avem o sansa

December 2, 2019 at 3:38 pm

Am revazut “Miracolul de pe strada 34” – a cata oara? Si copilului din mine i s-a topit din nou inima dupa Mos Craciun. Nu mai stiu ce doream sa-mi aduca Mosul atunci cand eram mica, in niciun caz o casa luxoasa, o familie fericita sau cine stie ce noroc, dar tot ce mi-am dorit de-a lungul vietii, am primit.

Daca stai sa te gandesti, si tie ti s-au implinit dorintele. A depins de noi, de imaginatia noastra, de educatia pe care o aveam, de ceea ce am crezut la momentul respectiv ca ne lipseste, dar dorintele noastre inflacarate s-au lipit de obiectul lor ca timbrele pe scrisori.

Greu sa mai atingem ca adulti inocenta de a crede in Mos Craciun, visurile ne sunt superficiale si credinta a devenit un cuvant fara corespondent in suflet. Ne-am obisnuit sa fim propriii mosi craciuni si dam din coate sa ne gasim cadoul cel mai potrivit nu numai pentru noaptea de Ajun. Doar uneori, atunci cand am ajuns in impas si suntem gata sa capitulam, ne aducem aminte ca undeva, candva, am avut un strop de credinta.

Fie ca ne-am dorit, fie ca am fost impinsi de la spate de altii, toti ne-am stabilit obiective pentru care am muncit ca sa le atingem: cariera, bani, parteneri, nunti, copii, case, sanatate sau siguranta emotionala. Succesul a venit sau s-a lasat asteptat, dar pana la urma usile la care am batut s-au deschis si ceva aproape magic s-a intamplat, o potrivire, un noroc ne-a condus catre ceea ce ne-am dorit. Dar de fapt ce e succesul? Fiecare dintre noi are o definitie proprie, relatii stranse de prietenie sau iubire, bani, cariera vizibila, realizari semnificative care sa ne mareasca increderea in noi insine, inclusiv de ordin mental sau spiritual. Poate ca succesul pe care mi-l doresc eu sau tu nu-l caracterizeaza pe altul, iar succesul pe care-l are cineva mie mi nu se pare  catusi de putin un succes.

In astrologie, planeta care poate fi asemuita cu Mos Craciunul zodiacului este Jupiter, careia i s-a dus vestea pentru cresterea, abundenta si norocul pe care ni le ofera atunci cand ne traverseaza anumite portiuni de pe roata zodiacului. Chiar daca  n-ar trebui sa ne bazam prea tare pe norocul ce-l insoteste pe Jupiter, mai ales datorita rolului sau de amplificare in bine, dar si in rau, il asteptam cu totii sa ne lumineze domeniul de viata corespunzator zodiei in care se afla la un moment dat. Faptul ca Marele benefic ajunge in fiecare semn astrologic o data la 12 ani, o perioada lunga la nivelul unei vieti de om, ne asteptam ca atunci cand ne traverseaza semnul natal sa ne atinga daca nu prin bunavointa sa aducatoare de beneficii materiale sau crestere spirituala, macar prin protectie, optimism si mai multa incredere in noi insine si in menirea pe care o avem.

Jupiter, planeta in care ne punem de obicei cele mai mari sperante ca ne va schimba intr-un fel sau altul norocul, intra asta seara in Capricorn, pe care-l va incalzi cu focul pasiunii sale pana pe 19 decembrie 2020. Daca in Sagetator am avut libertatea de a ne misca in toate directiile, catre orice usa pe care am vazut-o intredeschisa spre tot felul de posibilitati, in Capricorn trebuie stabilit un singur obiectiv  de atins prin munca si determinare. Cand spun trebuie, nu e chiar atat de imperativ, posibilitatile ce s-au deschis cat Jupiter s-a aflat in Sagetator s-au triat singure prin explorarea pana la un punct de la care fie ne-am pierdut interesul, fie am constatat ca am fost prea naivi, sau optimisti, sau idealisti si am facut cale intoarsa. Aici si-a spus cuvantul si Neptun din Pesti care l-a obstructionat tot anul 2019 pe Jupiter si ne-a facut mai confuzi decat suntem de obicei, ne-a indemnat sa ne asumam riscuri sau sa promitem noua sau altora mai mult decat putem face.

Se spune ca atunci cand o usa se inchide, se deschide sigur o alta, catre o noua perspectiva, o posibilitate de crestere si evolutie. In cazul nostru usile vor ramane deschise daca nu le inchidem noi insine dupa ce ne-am terminat treaba, insa numai una ramane atractiva pentru noi. Atractia aceasta se simte foarte usor, e ca in cazul dorintei de a escalada un munte, de a ne infige steagul depasirii propriilor limite tocmai in varful sau. Stim ca avem o multime de urcat, stim ca ne vom confrunta cu oboseala, lipsa de antrenament sau de oxigen si totusi  perseveram catre atingerea scopului pana in varf, ca si cum de asta ne-ar depinde viata. Ca si atunci cand e vorba despre escaladarea muntelui, unii suntem mai pregatiti, mai dotati pentru efort si pornim la drum cu placerea si entuziasmul jupiterian, altii, neobisnuiti cu munca sau cu responsabilitatile, aleg sa ramana la baza, blocati de greutatea efortului. Acestia din urma e posibil sa nu aiba de ales si pentru a evita  frustrarea sau chiar boala, vor trebui sa plece si ei la drum.

Avem un an la dispozitie ca sa ne ocupam cu scanteia de optimism si bunavointa pe care Jupiter o va adauga in fluxul de energie al Capricornului, ocupat deja de ceva vreme de Saturn si Pluton. Prin prezenta acestor doua planete aici, deja stim cu ce avem de-a face, am investit deja munca si rabdare sau am luat decizii dure, dar necesare. Jupiter va veni probabil cu deznodaminte favorabile, progrese, realizari, acolo unde munca depusa trebuie rasplatita sau conjunctura este favorabila. Nu putem judeca lucrurile la modul general, nu putem sti daca deznodamantul are o componenta pozitiva sau nu decat daca ne cunoastem harta natala. Daca luam lucrurile simplist, putem spune ca da, Capricornii vor fi beneficiarii directi, Fecioarele si Taurii, adica cele cu care Jupiter in tranzit va face trigon la Soarele lor, vor avea o perioada pe parcursul acestui an in care viata le va curge mai usor. Ca Scorpionii si Pestii vor cunoaste optimismul si anumite inlesniri, ca Racul va trebui sa se remodeleze si transforme, datorita opozitiei la Capricorn si ca Berbecul si Balanta vor munci mai mult pentru rezultatele pe care le asteapta.

Lucrurile insa nu stau chiar asa. Pentru o prognoza cat mai apropiata de realitate e nevoie sa cunoastem unde se incadreaza Capricornul in astrograma, ce domeniu de viata acopera, apoi care este pozitia lui Jupiter natal si ce aspecte va primi acesta de la Jupiter si celelalte planete aflate in tranzit in 2020. Ca in cazul tuturor tranzitelor planetare, si tranzitul lui Jupiter va fi mai usor de simtit sau descifrat datorita fortei cu care actioneaza, in cazul in care aspectele respective se regasesc in harta natala. De asemenea, daca stiti ca in tema natala Jupiter formeaza aspecte armonioase cu Soarele, Luna sau planetele personale, mesajele anului 2020 vor fi mai usor de inteles. Dar, ca o concluzie pentru toate zodiile, stiind ca Jupiter reprezinta spiritualitatea, iar Capricornul varful constiintei umane, se pare ca avem marea sansa de a creste si de a constientiza prezenta Divinului in interiorul nostru. Greu sau usor, pe calea obiectivelor ce tin de familie, de cariera, de relatii, de sanatate, de stima de sine, de atitudine  sau   de depasirea propriilor limite, avem o sansa pe care nu o putem irosi.