Luna plina in Balanta – 8 aprilie 2020 – O mana de ajutor

April 5, 2020 at 5:03 pm

Mi-era foarte frica de moarte atunci cand eram copil, in mintea mea nu incapea gandul ca intr-o zi n-o sa mai fiu. Tin minte si acum frica aceea care ma invada atunci cand eram singura, dar n-am impartasit-o nimanui, ca pe un secret vinovat. Cu varsta, mi-am creat un set de credinte care m-au ajutat sa urc pe treptele vietii, chiar daca de cele mai multe ori n-am stiut unde voi ajunge, ce peisaj voi gasi acolo sus.

Unul dintre lucrurile care m-au ajutat mereu a fost acela ca suntem aici, pe pamant, cat timp este nevoie de noi. Indiferent daca suntem noi insine cei care trebuie sa descoperim un teritoriu necunoscut sau sa ajutam pe altcineva sa-l descopere. Indiferent daca drumul pe care mergem este o autostrada cu 100 de benzi sau o poteca din cel mai indepartat satuc, caile noastre ajung cumva sa se intersecteze o miime de secunda, iar acel moment sa conteze la o anumita scara de timp.

Astazi, cand lumea intreaga pare cadrul infricosator al unui film SF pe care tot noi, oamenii, ni l-am imaginat, frica iese la iveala din cele mai nestiune cotloane, de acolo unde am inghesuit-o in copilarie sau in momentele noastre de criza. E momentul in care puterea fiecaruia dintre noi depinde de cantitatea de singuratate pe care o poate suporta, de imaginatie, de capacitatea de a fi bun in propriul sau stil si de a-si alimenta optimismul din trecut, din radacini.     

Acum, cand lucrurile au scapat total de sub control si planurile au fost date peste cap, suntem fortati sa ne descurcam fiecare cu ce avem la dispozitie. Probabil ca nu este intamplator nici locul, nici partenerii cu care ne impartim izolarea si ar trebui sa reflectam la relatia pe care o avem cu ei, fara sa ignoram relatia cu noi insine. Desi satui de lipsa de libertate de miscare, auzim la toate canalele de stiri ca inca n-am ajuns la punctul culminant al pandemiei, platoul care sa ne ofere un orizont de timp cuantificabil. Daca ne ghidam dupa calendarul Lunii, ar trebui ca Luna plina de miercuri dimineata sa reprezinte un punct de presiune si de stres maxim, iar apoi, pe masura ce discul Lunii descreste iar aspectele se risipesc, sa ne indreptam si noi catre o rezolvare.

Pe 8 aprilie la ora 5.36 vom avea o Luna plina la gradul 18 si 43 de minute pe axa Berbec – Balanta, o axa a relatiilor, in care Soarele activeaza Berbecul, adica “sinele”, iar Luna semnul Balantei, pe ”celalalt “, cel de a carui aprobare sau confirmare avem nevoie.  Mai mult ca niciodata, in aceste conditii incepem sa cautam echilibrul si armonia nu atat in arta, in sunete, forma si culoare, cat in felul in care ne simtim in singuratate, in compania propriei persoane, sau in mentinerea relatiilor pe care le avem. Asa cum sub aparenta incantatoare si amabila a unui nativ Balanta se ascunde permanenta oscilatie cautatoare a echilibrului in tot ceea ce face, simte, sau gandeste, la fel vor fi si urmatoarele zile premergatoare Lunii pline, o permanenta cautare a securitatii si bunastarii emotionale intr-o lume in care s-a instalat incertitudinea, deznadejdea si boala.

Perioadele cand discul Lunii este aproape perfect fac lumina in zonele din viata fiecaruia dintre noi in care energiile trebuie echilibrate si integrate. Din fericire, planeta guvernatoare a Balantei, Venus, se afla in zodia Gemenilor, ceea ce conduce la o anumita detasare de complexitatea situatiilor atat interne, cat si externe, ferindu-ne de tulburarile emotionale specifice Lunii pline.  Potentialul obstacol pe care-l avem de depasit vine mai degraba de la cuadratura aproape perfecta dintre planeta Marte, aflata in Varsator si Uranus din Taur, care scoate la suprafata latura noastra nelinistita, neconventionala si rebela. Posibilele conflicte cu autoritatea, cu cei cu care impartim traiul zilnic sunt doar oglinzi ale personalitatii noastre, ale dezechilibrului interior, asa ca putem folosi Luna plina de miercuri pentru descoperirea de sine. Poate ca nu o sa fie prea placut ceea ce gasim, insa asa cum suntem toleranti si iertatori cu ceilalti, putem fi si mai blanzi cu noi insine.

Faptul ca atat Soarele, cat si Luna aplica spre o cuadratura cu conjunctia Jupiter-Pluton, prima dintr-un sir de trei din cursul acestui an, ne accentueaza teama si ajuta la inasprirea masurilor care sa restrictioneze raspandirea virusului. Nelinistiti de modul in care ni se transforma vietile de la o zi la alta, fiecare vom raspunde prin tot felul de comportamente extreme, insa exista si o mare ocazie de a ne modela realitatea, fiecare dupa nivelul de dezvoltare personala.  Conjunctia Jupiter-Pluton ne focalizeaza atentia in directia propriei cai de viata, iar daca vom fi suficient de inteligenti si de flexibili in gandire, vom gasi si alte resurse interioare sau exterioare, precum situatiile pe care le numim noroc. Pentru ca chiar daca acum totul e neclar si singura certitudine e schimbarea, toti avem un motor in interior care odata pornit si alimentat cu vointa, determinare si noroc, ne va conduce pe calea noastra, catre un far numai de noi stiut. Autostrada, drum national, alee sau poteca, dar la fel de importante pentru frumusetea, pacea si armonia  coltului nostru de lume.