Mercur retrograd in Pesti – Slow motion

February 25, 2019 at 9:17 am

Toti navigam prin viata calauziti de busola experientelor  trecutului si facand slalom printre tristetile prezentului. Desi unice pentru fiecare dintre noi prin modul in care le raspundem sau le facem fata, dar mai ales prin profunzime, aceste situatii au radacini oarecum comune, in copilarie.

Chiar daca nu exista un tipar si uneori chiar fara sa constientizam, fiecare avem povestile noastre triste sau dificile care ne-au condus pe drumul pe care ne aflam acum. Multor oameni trecutul le dicteaza viata o buna bucata de timp, pana cand depasesc amintirile dureroase si au puterea sa ierte.

Cred insa ca si mai multi sunt cei care privesc situatiile nefericite prin care au trecut nu ca pe niste momente de care vor sa fuga cat se poate de departe ci ca pe niste repere care le arata care a fost punctul de cotitura de unde a inceput speranta si transformarea. Pentru ca bucuriile adevarate ale vietii se nasc din modul in care navigam printre tristetile de-atunci si de-acum.

Inca din 10 februarie, de cand Mercur a facut primul pas pe teritoriul alunecos al Pestilor, am observat o schimbare in modul de functionare a mintii, gandurile au devenit mai fluide si oarecum confuze, granita dintre vis si realitate mult mai subtila , iar imaginatia si intuitia au luat locul logicii atunci cand a fost vorba de alegeri. Apa nu are forma proprie, ea ia forma recipientului in care e turnata, asa si Mercur,   in semnele de apa are nevoie de conexiune emotionala, iar efectele trecerii sale prelungite anul acesta prin aceste semne  (urmatoarele doua retrogradari vor avea loc in Rac si Scorpion) vor fi mai subtile, mai putin vizibile la suprafata lucrurilor.

In Pesti, Mercur  nu e capabil sa se concentreze pe detalii, faptele sunt alunecoase, iar concluziile neclare, nu e loc de a discerne intre alb si negru, ma degraba totul e gri, iar raspunsul  la intrebarile prezentului  sunt “nu stiu” sau “poate”. Cu atat mai mult este mai dificila luarea deciziilor in  perioada in care Mercur se misca aparent retrograd in aceasta zodie inselatoare, in care nu se simte confortabil. Conjunctia cu Neptun de trei ori pe perioada retrogardarii adauga meandre suplimentare, care incetinesc focalizarea pe prezent sau viitor, mutandu-ne undeva in trecut, acolo unde avem nevoie sa dizolvam ceva ce ne impiedica mersul inainte. Dar, sa vedem care sunt punctele de reper ale acestei retrogradari:

Pe plaja pe care o acopera prin retrogradare, Mercur face aspecte cu  Neptun ( conjunctie pe 19 februarie, 24 martie si 2 aprilie), cu Soarele (conjunctie pe 15 martie), cu Marte din Taur (sextil pe 17 martie), cu Saturn (pe 20 martie si 7 aprilie), cu Pluton (sextil pe 22 martie si 10 aprilie) si cu Jupiter (cuadratura pe 16 martie si 12 aprilie). Daca de imaginatia, distorsionarea realitatii si tendinta de ajustare a adevarului, puse la lucru in jurul datei de 19 pebruarie de conjunctia cu Neptun, ne putem da seama si intui ceea ce vom trai si vom aprofunda in urmatoarele 8 saptamani pentru a ajunge in final la niste concluzii, nici celelalte aspecte nu ne ajuta prea mult sa risipim ceata din noi si sa ne determine sa fim mai disciplinati.

Daca vrem totusi sa gasim niste date pentru activitati sau actiuni importante care nu sufera amanare, 15 martie ar fi o zi potrivita datorita conjunctiei cu Soarele, 17 martie pentru idei si planuri si 20 martie pentru o focalizare mai buna. Cuadratura cu Jupiter, aflat in jurul gradului 23 Sagetator este activa pe toata perioada retrogradarii mercuriene, asa ca sunt posibile greselile sau erorile de judecata datorate lipsei de concentrare mai ales asupra detaliilor, dar si o oarecare supraevaluare a propriilor abilitati sau a situatiilor in general atunci cand ne facem planuri pentru viitor.

Pe langa atentionarile de genul “nu calatori”, “nu semna”, “salveaza-ti datele”, “nu investi”,   obisnuite pentru perioadele cu Mercur retrograd, datorita domeniilor pe care le guverneaza planeta, precum comunicarea, tehnologia si calatoriile, mai avem cateva mai specifice de care sa tinem seama, datorita pozitiei in Pesti. Nu trebuie sa ne ingrijoreze faptul ca ne simtim imprastiati, confuzi si fara urma de disciplina, viata pare ca incetineste acum, la fel si stocurile de energie pe care ni le putem realimenta de-abia odata cu venirea primaverii astronomice. Ne surprindem curgand aparent fara directie, uneori pe contrasens,  subminandu-ne singuri si blocandu-ne caile de acces catre obiectivele odata active, acum acoperite de ceata.

Lucrurile nu pot fi intelese acum si am face bine sa nu ne mai straduim sa le incadram in tipare, mai usor ar fi sa acceptam aceasta realitate si sa ne permitem starea de introspectie necesara momentului.  Daca stim ce e important pentru noi, putem renunta la pasii programati a fi parcursi pana la obiectivul final, lasandu-ne in voia fluxului dar mentinandu-ne atentia pe locul unde dorim sa ajungem. Putem fi foarte usor manipulati sau inselati si e greu sa distingem adevarul de minciuna chiar in interiorul nostru, nu numai ca raspuns la provocarile externe.  Daca in domenii precum relatiile, carierea sau chiar cunoasterea de sine putem amana actiunea pe mai tarziu, atunci cand e vorba despre sanatatea proprie sau a celor pe care-i stim  vulnerabili, evitatea adevarului si negarea lui nu pot fi negociate.

Gandurile, cuvintele si faptele au o putere si mai mare cat timp Mercur este retrograd, sa ni le masuram cu grija, facand loc  intuitiei, compasiunii, empatiei si iertarii.