Provocarile astrologice ale verii 2018 – Episodul 1: Marte retrograd

July 2, 2018 at 7:47 pm

Nu este adevarat ca oamenii nu isi mai urmaresc visurile pe masura ce imbatranesc, ci imbatranesc pentru ca nu isi mai urmeaza visurile. Gabriel Garcia Marquez

Din cand in cand simt o dorinta acuta de a sti ca ceea ce fac conteaza cu adevarat, ca folosesc macar putin din potentialul creativ pe care-l am si eu, ca toata lumea. Toti mai devreme sau mai tarziu ajungem la un punct in care ne dam seama ca ceea ce traim nu ne defineste pe de-ntregul si ca e nevoie sa iesim din cutia in care ne-am bagat singuri, pentru a face ceea ce ne place.

Vad sau citesc despre oameni care s-au identificat cel putin aparent cu pasiunile lor, care merg mai departe urmandu-si chemarea, in timp ce mie mi se scurge timpul printre degete, fiind din ce in ce mai confuza si mai neproductiva. Fiecare isi are calatoria sa, iar daca te uiti mai atent, ca sa ajunga sa-si traiasca visul, a fost nevoie de un sacrificiu, poate ca au renuntat la ceva pretios, au parasit locuri, cariere sau oameni dragi. Sau poate au fost nevoiti sa fuga de propriii demoni si pasiunea lor a fost salvarea lor.

Timpul trece, ocupat cu tot felul de lucruri pe care le face toata lumea, dar nimeni nu ne-a spus ca pentru a te simti cu adevarat intreg trebuie sa-ti hranesti radacinile intr-o pasiune, in ceva care sa-ti aduca bucurie zi de zi. Am aflat nu de mult ca pentru mine, implinirea vine de la a aduce bucurie si echilibru celor din jur, dar a fost nevoie de mult timp ca sa constientizez acest lucru. Uneori e nevoie de un moment de liniste ca sa ne dam seama ca ceea ce ne-am dorit s-a aflat in fata noastra intotdeauna.

Se pare ca in vara aceasta vom avea timpul necesar pentru a intoarce lucrurile pe toate partile, sa reflectam pe toate nivelurile si in toate felurile cu putinta. In iulie si august vom avea  nu mai putin de cinci sau sase planete in miscare aparent retrograda, perioada care ne cere sa gandim retrospectiv, sa fim atenti la ceea ce ni se releva si sa facem corecturile de rigoare. Poate ca lucrurile nu se vor petrece atat de repede pe cat dorim si nici chiar asa precum le-am planuit, dar din cand in cand e nevoie sa exersam lectia rabdarii, chiar daca stim ca niciodata n-o vom asimila suficient.

Atunci cand vorbim despre o planeta care retrogradeaza, e vorba de fapt despre o iluzie optica generata de faptul ca pare sa se intoarca din drum schimbandu-si directia fata de observatorul situat pe planeta Pamant. Diferentele de viteza pe care le parcurg pe propriile orbite fac ca planetele sa para ca se opresc si se intorc din drum, iar acest lucru are un impact asupra experientei noastre de viata de aici, de pe Pamant. Aproape intotdeauna exista cel putin o planeta retrograda, cea mai mare parte a vietii noastre se petrece in contextul cel putin al unei planete retrograde, ce sa ma vorbim despre harta natala care imortalizeaza momentul nasterii, care poate contine, tot asa, una sau mai multe planete retrograde.

Fiecare planeta influenteaza un sector al vietii noastre, asa ca putem trage concluzia, intr-un mod simplist, ca retrogradarea a mai multe planete in acelasi timp produce un efect cumulativ, greu de anticipat, mai ales in contextul evenimentelor astrologice si astronomice ale verii pe care o traversam. In momentul de fata avem Marte, Jupiter, Saturn, Neptun si Pluton retrograde, Marte alaturandu-se plutonului de planete retrograde zilele trecute, pe 26 iunie, iar din 26 iulie va retrograda si Mercur. Pe toata perioada retrogradarii planetei Marte, adica intre 26 iunie ( 9 grade Varsator) si 27 august (28 grade Capricorn) vom avea si trei eclipse: prima pe 13 iulie, o eclipsa partiala de Soare in Rac, a doua pe 27 iulie, o eclipsa totala de Luna in Varsator si a treia, pe 12 august, o eclipsa partiala de Soare in Leu.

Cunoscand atat faptul ca eclipsele declanseaza in general schimbari care pot avea loc in partea a doua a anului 2018 cat si implicarea lui Marte mai ales in eclipsa de la sfarsitul lui iulie, ne face sa privim cu atentie modul in care putem gestiona retrogradarea acestei planete a actiunii, pasiunii si dorintei de afirmare.

Marte, planeta care simbolizeaza vointa, pasiunea, motivatia, actiunea, dar si comportamentul conflictual si agresiv, intra in miscare aparent retrograda o data la doi ani, mai precis o data la 26 de luni. De data aceasta punctul de plecare este gradul 9 Varsator, pe care l-a atins pe 26 iunie, urmand ca pe 27 august sa ajunga la gradul 28 Capricorn si sa revina la miscarea directa, parcurgand acest arc de cerc a treia oara, data la care va iesi din perioada de umbra fiind 8 octombrie. Acest lucru inseamna ca timp de sase luni planeta care guverneaza Berbecul si Scorpionul rascoleste segmentele de viata ale fiecaruia dintre noi ocupate de aceste 11 grade. La cei mai multi va activa doua domenii de viata (doua case astrologice ale diagramei natale), insa majoritatea actiunilor vor avea loc in Varsator .

Daca ne cunoastem harta natala, stim ce planete sau puncte sensibile avem pe acest arc de cerc si stim la ce sa ne asteptam, la fel Capricornii nascuti in ultimul decan al zodiei lor si Varsatorii din primul decan. Fiind vorba despre viitor si posibilitatile care ni se deschid (Varsator) si trecut, cu toate limitarile sale (Capricorn), probabil ca vom fi pusi cumva in situatia de a gasi un echilibru cat de cat stabil, facand loc schimbarii in peisajul cotidian. intr-un fel sau altul lucrurile trebuie facute sa functioneze, iar aspectele ostile dintre Marte si Uranus aflat in Taur sau Marte si Nodul Sud al Lunii din Varsator active mai ales in jurul datei de 1 august si respectiv 20 iulie, vor forta reactii de nerabdare si de eliberare a frustrarilor acumulate.

Probabil ca vor apare circumstante care sa induca sentimentul ca trebuie sa o rupem total cu trecutul, renuntand la tot ce a fost, daca vrem sa ne croim viitorul visat atat de mult timp. Fiind vorba despre Varsator (aspiratii) si Capricorn (cariera, reputatie), probabil ca majoritatea dintre noi vom cantari mai bine avantajele si dezavantajele pe care ni le ofera actualul loc de munca, pentru ca in toamna sa luam o decizie serioasa in acest sens. Oricum, in orice situatie sau domeniu in care exista o urgenta a schimbarii, trebuie sa ne acordam un moment (sau mai multe) de gandire inainte de a o lua in considerare si de a actiona. Oricare ar fi provocarile si entuziasmul aferent, trebuie evitata actiunea brusca, care conduce, mai ales acum, intr-o perioada de vitalitate scazuta, la epuizare fizica si emotionala.

Experienta astrologica spune ca pe timpul retrogradarii martiene “oricine initiaza pierde”, asa ca perioada nu este buna pentru niciun fel de inceput, proiecte, relatii, procese in instanta, la nivel personal sau razboaie, la nivel colectiv .  Nici achizitiile de masini sau obiecte care au componenta mecanica nu sunt de dorit, asa ca, daca nu este o urgenta, e bine sa amanam acest gen de actiuni pana dupa 1 septembrie, cu atat mai mult daca suntem nativi Berbec sau Scorpion.

Impulsurile trebuie domolite iar asumarea de riscuri evitata, daca vrem sa micsoram probabilitatea accidentelor, conflictelor sau deciziilor neinspirate. In schimb, perioada este perfecta pentru relaxare, revizuire si reorganizare a eforturilor, amanand luarea deciziilor si a actiunii pana trece perioada critica. Un pas inapoi nu inseamna retragere sau renuntare intotdeauna, ci o schimbare de perpectiva pentru o viziune mai sanatoasa pe termen lung.