Saptamana 28 aprilie – 4 mai 2014 – Eclipsa de Soare in Taur

April 25, 2014 at 7:07 pm

Am experimentat prima eclipsa totala de Soare in august 1999, atunci cand am aflat ca in miscarea sa intre Pamant si astrul zilei, Luna ii blocheaza acestuia din urma nu numai lumina ci si caldura.
Era ultima dupa-amiaza pe care o petreceam in vechiul apartament situat la etajul doi al blocului unde locuiam atunci, o dupa-amiaza fierbinte de august. Toata familia ne pregatiseram ochelarii speciali pentru eclipsa si ne-am asezat confortabil pe scaunele din balcon, urmarind cu sufletul la gura cum Luna a lunecat, incet, incet prin fata Soarelui, pana l-a acoperit de tot. Nu numai ca s-a facut intuneric, dar s-a si racorit brusc, iar senzatia nu a fost placuta, mai ales la nivel interior. Nici acum nu pot uita sentimental de neliniste anxioasa care m-a urmarit mult timp dupa ce Soarele si-a revenit, scapand nevatamat din gura balaurului si a stralucit din nou pe cer.
Asa actioneaza eclipsele, chiar daca nu sunt vizibile intotdeauna din locul in care ne aflam. Daca suntem atenti si constientizam momentul de maxima intensitate, avem senzatia ca timpul se opreste in loc si ne simtim pierduti intr-un spatiu pe care nu-l mai recunoastem, lipsit de lumina vietii. Aruncati in afara punctului de echilibru, incercam sa cautam prin intuneric forta interioara care sa ne ajute sa gasim un punct de sprijin, oricare ar fi acela, numai sa revenim la conditiile de siguranta initiale. Acesta e un moment in care suntem fortati sa privim lucrurile dintr-o alta perspectiva decat cea obisnuita, iar uneori, aceasta ramane sa fie, pentru mult timp, conditia initiala.

O eclipsa solara are loc atunci cand Luna se interpune intre Pamant si Soare, ascunzand total sau partial discul Soarelui pentru ochii unui observator de pe Pamant. O eclipsa solara inelara se produce atunci cand diametrul discului Lunii este mai mic decat diametrul discului Soarelui, aceasta reusind sa blocheze cea mai mare parte a luminii acestuia, facandu-l sa arate ca un inel circular. Acest inel de foc in jurul Lunii il putem vedea in timpul unei eclipse care are loc in prima parte a anului, atunci cand Pamantul e mai aproape de Soare, la periheliu.

O astfel de eclipsa inelara de Soare va avea loc pe 29 aprilie la ora 9.15, ora Romaniei, iar faptul ca urmatoarea de acest fel va fi pe 3 octombrie 2043, face ca acest eveniment astronomic sa fie unul rar, de tinut minte, chiar daca nu este vizibil de la noi din tara.

Eclipsele au loc intotdeauna in timpul fazelor de Luna Noua, respectiv Luna Plina si vin una dupa alta, la o distanta de doua saptamani. Luna aceasta am avut pe 15 aprilie o eclipsa totala de Luna in timpul fazei de Luna Plina in Balanta, iar la distanta de doua saptamani, in timpul fazei de Luna Noua in Taur, aceasta eclipsa inelara de Soare, pe care incercam s-o deslusim acum.

Aceste doua fenomene astronomice fac din luna aprilie a acestui an o luna cheie, despre care ne vom aduce aminte mult timp de-aici incolo, mai ales daca suntem nativi Taur sau Scorpion.
Eclipsa de Luna din 15 aprilie a revelat adevaruri, a maturat ceea ce era neimportant in evolutia viitoare, in timp ce aceasta eclipsa de Soare ne va pozitiona pe o traiectorie de urmat pe termen lung.
Scena pe care a evoluat eclipsa de Luna din 15 aprilie se pastreaza aproape neschimbata si pentru urmatoarea eclipsa, insa scenariul este diferit. Crucea pe semne cardinale inca mai este activa insa efectul ei tinde sa se risipeasca, datorita aspectelor separante dintre planetele care o formeaza.
Prezentam intr-un articol anterior planetele care ocupa cele patru semne cardinale: imprevizibilul Uranus in Berbec (sinele si preocuparile individuale), transformatorul Pluton in Capricorn (cariera si viata publica), expansivul Jupiter in Rac (notiunea de familie, radacinile) si razboinicul Marte in Balanta (relatiile si compromisul).
Pe acest fundal dinamic se aseaza mai estompat un larg triunghi armonic pe semne de apa, format intre Saturn din Scorpion, Jupiter din Rac si Venus din Pesti, care dizolva necesitatea actiunii intr-o mare de emotii si amintiri, dar si intr-o stare de asteptare si acceptare a prezentului imperfect de teama viitorului incert.
Sentimentele amestecate de teama cu nerabdare sunt accentuate de valorile Taurului, pentru care securitatea emotionala a sa si a celor dragi e mai presus de orice negociere, iar parasirea zonei de confort nu o poate face decat in conditii limita.
Comunicatorul Mercur, in tandem cu conjunctia Soare –Luna aspecteaza armonic pe Pluton din Capricorn prin trigon (120 grade) si pe Neptun din Pesti prin sextil (60 de grade). Mintea fiecaruia dintre noi anticipeaza si accepta, fiind in echilibru perfect cu necesitatea transformarii pe care o grabeste Pluton. Ultima perioada de timp, in care am fost supusi tirului cosmic ne-a imunizat, ne-a facut mai intelepti si mai maleabili in mana destinului. Stim acum ca orice lucru care se intersecteaza cu traiectoria vietii noastre nu poate fi bun sau rau, este doar necesar si valoros pentru viitor. Aceasta atitudine ne este de folos pana la mijlocul verii, atunci cand Jupiter va face pasul din Rac in Leu, redandu-ne speranta, increderea si focul creator.

O eclipsa aduce in viata fiecaruia dintre noi un plus de energie care stimuleaza sau destabilizeaza. Intr-o oarecare masura, toti simtim aceasta energie, unii direct, altii mai subtil. E bine sa ne oprim din goana vietii si a gandurilor si sa observam ceea ce se intampla, uneori un gand sau un lucru cat de mic ofera indicii importante in legatura cu situatiile pe care le vom traversa in viitor.