Solstitiul de iarna 2019 – Nu te teme de intuneric

December 18, 2019 at 2:45 pm

Iarna pare ca ne-a uitat anul acesta, daca asociem anotimpul lui Mos Craciun cu zapada. Nici nu stiu cum am ajuns aproape de solstitiu si eu n-am simtit ca ziua a devenit cat poate ea de mica. De obicei inca de dupa echinoctiul de toamna intram in depresie gandindu-ma la lumina in scadere si doar gandul la sarbatorile iernii si la zapada ma mai anima un pic.

Totusi, chiar daca in exterior lucrurile nu par sa difere prea mult de primavara timpurie sau toamna tarzie, corpurile noastre devin din ce in ce mai grele si mai obosite, iar mintile din ce in ce mai incarcate de toate prin cate am trecut anul acesta.

Momentul de maxim al intunericului se apropie. Unele animale migreaza catre lumina, altele deja si-au gasit locuri mai ferite, unde sa-si conserve energia si sa pacaleasca frigul. Chiar daca luminile orasului sau agitatia de dinainte de sarbatori incearca sa ne distraga atentia, nici noi, oamenii, nu ne-am da inapoi de la o perioada cat de scurta de hibernare.

Lucrarea artistei Jessica Boehman, cu animalele ei hibernand iar fetita cu mielul asteptand rabdatori, fiecare in scorbura lui subterana, este extrem de sugestiva pentru atmosfera solstitiului de iarna ce va avea loc duminica dimineata la ora 6 si 19 minute ora Romaniei. Pentru ca atunci Soarele va trece pragul oficial al iernii, intrand in Capricorn, semnul cel mai practic si mai realist dintre toate cele douasprezece semne. Este perioada cea mai animata prin sarbatori a anului, insa nu-i putem ignora potentialul evolutiv prin deznodamintele evenimentelor personale si globale ce simtim ca se apropie.

Nu trebuie sa ne uitam prea departe ca sa vedem cat de provocatoare este perioada acestor sarbatori, cu tentativele legislative de la noi din tara, din UK, Franta sau USA, despre care auzim la fiecare jurnal. Atmosfera este tensionata peste tot si poate ca din acest motiv sa nu fi simtit cum trece timpul sau cum s-a apropiat Soarele de punctul sau de minima luminozitate pe bolta cerului. Suntem in plin sezon de eclipse, cu cea inelara de Soare din 26 decembrie si cea partiala de Luna din 10 ianuarie, ale caror lectii am inceput deja sa le intuim, avem deja stelliumul de planete in Capricorn, ale carui seminte sunt plantate demult si incep sa dea roade.

Capricornul se manifesta in moduri diferite in hartile noastre si ne influenteaza viata prin obligatiile si responsabilitatile pe care le caram cu noi toata viata. Asa ca sa nu ne mire senzatia de oboseala si de extenuare pe care o simtim in aceste zile premergatoare sarbatorilor de iarna si sa ne permitem sa ne odihnim mai mult. Stiu ca oamenii tin mai mult la obligatiile sociale decat la confortul propriu, insa nu putem pierde ocazia de a beneficia de vindecarea ce insoteste odihna si relaxarea la marginea dintre anotimpuri. Pana si Soarele se odihneste cateva zile inainte de a renaste din nou, noi de ce n-am folosi timpul ramas pana la granita dintre ani pentru reflectie si chiar hibernare, daca trebuie?

Nu am pretentii de gospodina desavarsita si sunt cam stangace la orice petrecere, de aceea poate ca nu e cazul sa dau eu sfaturi in privinta vietii sociale de sarbatori. Dar chiar daca suntem angrenati in tot felul de activitati necesare petrecerii in mod traditional a Craciunului, tot putem gasi cateva ore pentru reflectie, pentru trecerea in revista a anului ce apoape a trecut, a locului in care am fi vrut sa ajungem si n-am ajuns, sau chiar am ajuns si am invatat ceva.  Poate e nevoie ca langa bradul de Craciun sau sub vasc sa facem pace cu noi insine, cu esecurile noastre, cu ranile noastre si sa le permitem sa se vindece prin iertare. Cumva trebuie sa gasim timp pentru a ne integra, daca nu in peisajul iernii, in spiritul ei, facand pace cu trecutul 2019 pentru a porni fara poveri  catre viitorul 2020.

Pentru ca intentionez sa urmezi propriile-mi sfaturi si ma alatur fetitei din imagine cel putin pana la 1 ianuarie 2020, multumesc din toata inima fiecaruia dintre voi, cei care citindu-mi articolele, ma faceti sa ma simt mai buna si mai importanta decat sunt. Va doresc zile de sarbatoare iluminate de gandurile si faptele voastre bune si un An Nou 2020 asa cum vi-l doriti!